It begins with you

Sun Chaser

scroll

It begins with you

Sun Chaser

Pioneering spirit begins with you.
På ABB kan du inspirera andra med idéer som förändrar världen.

Jag var intresserad av solkraft och förnybar energi redan under studietiden då jag hjälpte till att utveckla en soldriven laddningsstation för mobiltelefoner. Och nu, mindre än två år senare, jobbar jag i ett av de mest spännande projekten någonsin – Solar Impulse. Medan det soldrivna planet testar sina vingar under sitt första försök till en bränslefri tur runt jorden, ansvarar jag för den flyttbara hangar som kan bli nedmonterad och transporterad till en ny plats, för att sedan sättas upp igen. Hangarstrukturen hjälper till att skydda hela planet samt de 17 000 solceller som sitter på dess yta. Mitt jobb är att fokusera på det markbundna elsystemet för att säkerställa att det alltid finns elförsörjning för att hangaren ska fungera. Jag hjälper också till med hanteringen av Solar Impulse vid take-off och landning – ett plan med samma vingbredd som en Boeing men som bara väger som en bil! Jag arbetar med att se till så att ingenting förstörs när vi flyttar planet ut ur och in i hangaren. 

Bara projektet i sig är självklart en sensation inom ingenjörsvärlden – ett plan byggt till största delen av kolfiber och med solceller som driver en kraftfull likströmsmotor. Men det sänder också ett budskap. Om vi kan bygga ett plan som drivs av solkraft, och flyga det runt jorden med enbart solen som energikälla, varför inte applicera den här tekniken på fler områden? Förnybar energi är inte science fiction. Den existerar redan. Här och nu.

Tamara Bild 1

Att bli en del av teamet för Solar Impulse var en möjlighet som bara kommer en gång i livet, och jag tvekande inte en sekund.

Tamara Bild5

Tamara

Design & Engineering
Turgi, Switzerland

Följer vårt revolutionerande, soldrivna flygplan runt jorden 

Tamara började på ABB 2014 som ingenjör inom drivsystem för medelspänning. Några månader in i jobbet blev hon utvald till det ingenjörsteam som skulle jobba på marken under Solar Impulse första försök till en jorden runt-flygning. Tamara ansvarar för den mobila hangaren och under projektets gång är hon även kontakten utåt mot ABB:s globala nätverk och ger stöd inom frågor som rör teknik, mekanik och logistik. När hon inte följer det revolutionerande, soldrivna planets färd runt jorden, jobbar hon hands-on med industriella drivsystem som ökar energieffektiviteten inom fabriker och anläggningar.