It begins with you

Hydropower Hero

scroll

It begins with you

Hydropower Hero

Purpose begins with you.
På ABB bidrar du till något större.

Just nu ansvarar jag för ett team med tolv ingenjörer som utvecklar den mjukvara som styr elektriska omvandlare inom kraftgenerering. Arbetet har en hög teknisk nivå och målet är tydligt: att överföra sol- och vindkraft till det europeiska kraftnätet på ett effektivt och tillförlitligt sätt. Ett av sätten som vi tillför extra energi till kraftnätet är genom att använda den energi som finns i vatten. Det bästa exemplet på det här är Grimsel 2 – ett pumpkraftverk som är beläget högt upp i de schweiziska alperna och som är beroende av de omvandlare som vi har utvecklat.

När det kommer till kapacitet är de här omvandlarna de största i världen som används på en vattenkraftanläggning. Jag riktigt njuter av att se dem igång, för jag vet hur komplexa de här maskinerna är, och hur många människor som har jobbat för att få dem att fungera. Tack vare den här tekniken fick vår kund – operatören av kraftanläggningen – det prestigefyllda priset Watt d’or av den schweiziska energimyndigheten. Det känns bra att veta att vårt arbete bidrar till att den schweiziska regeringen kan möta sina uppsatta miljömål. Det är ett stort ansvar att skapa stabilitet och balans i det europeiska kraftnätet, men det är väldigt tillfredsställande.

Tobias Bild 1

Jag känner att jag hjälper till att lösa stora utmaningar.

Tobias Bild 5

Tobias

Research & Development
Turgi, Switzerland

Ökar effektiviteten hos våra pumped-storage hydropower plants  

Tobias började som systemingenjör på ABB år 2007. Sedan 2012 leder han R&D Control Software bestående av en grupp specialister som utvecklar banbrytande teknik och samarbetar med affärsenheterna i kundprojekt kring förnybar energi. Teamets tekniska framgångar har ökat effektiviteten inom pumpkraftverk, vattenkraftanläggningar och vindturbiner över hela världen. På ett mer personligt plan känner Tobias otrolig motivation och glädje när någon i hans team löser ett svårt tekniskt problem eller gör en kund riktigt nöjd.